Uutinen

Digivisio tekee yhteistyötä Sisun ja Pepin kehittäjien kanssa – näin se hyödyttää korkeakouluja

Yhteistyöllä pystytään varmistamaan sujuva tiedonkulku ja rakentamaan toimivia digiratkaisuja esimerkiksi koulutustarjonnan esittelyyn. Kaiken ytimessä on vahva keskinäinen luottamus.

Tiivistä kansallista yhteistyötä tarvitaan, jotta Digivision kehittämät jatkuvan oppimisen ratkaisut saadaan linkitettyä sujuvasti korkeakoulujen opintotietojärjestelmiin. Digivisio onkin yhdistänyt voimansa Peppi-konsortion ja Sisu-järjestelmän kehityksestä vastaavan Funidatan kanssa. Kolmikolla on yhteinen päämäärä: kaikki tahtovat tarjota korkeakouluille parhaita mahdollisia digiratkaisuja.

– Siksi on tärkeää, että meillä on yhtenäinen näkemys. Vältämme sen, että tekisimme asioita päällekkäin tai väärissä aikatauluissa, kertoo Digivision hankejohtaja Hanna Nordlund.

Yhteistyö pääsi kunnolla vauhtiin pari vuotta sitten, kun Digivision kaikki 37 korkeakoulua olivat muodostaneet jaetun näkemyksen hankkeen kulusta ja oli aika ryhtyä konkreettiseen työhön. Samaan aikaan Funidatan toimitusjohtaja Mikko Myllys ja Peppi-konsortion toiminnanjohtaja Pasi Hotari aloittivat tehtävissään. Suhteiden tiivistämisen hyödyt alkoivat nopeasti kirkastua.

– On kaikin puolin järkevää pitää toisemme tietoisina siitä, mitä missäkin tapahtuu, Myllys toteaa.

Strategisia keskusteluja ja arkisten pulmien ratkomista

Aluksi kolmella eri organisaatiolla ei ollut juurikaan yhteisiä keskustelufoorumeja, mutta tilanne on muuttunut nopeasti. Tällä hetkellä Digivision, Peppi-konsortion ja Funidatan edustajat luovat jaettua tilannekuvaa esimerkiksi pyöreän pöydän keskusteluissa ja Digivision koordinaatioryhmässä.

– Olemme menneet koko ajan hyvään suuntaan, Hotari vahvistaa.

Yhteistyötä tehdään myös päivänpolttavissa arjen kysymyksissä. Se voi olla vaikkapa viestinvaihtoa eri organisaatioiden kehittäjien ja tuoteomistajien välillä – tätä varten on luotuna yhteiset Teams- ja Slack-kanavat, ja ratkaisu on osoittautunut toimivaksi.

– Aina kun on jokin kysymys, niin vastaukset tulevat aika nopeasti, Myllys kuvailee.

Kolmikko synkronoi myös tiekarttojaan ja tekee yhteistyötä erilaisten rajapintahankkeiden aikataulutuksessa. Näin varmistetaan, että tarvittavat Peppi- ja Sisu-integraatiot ovat valmiina, kun Digivisio ottaa uusia ominaisuuksia käyttöön esimerkiksi Opin.fi-palvelussa.

Digivision teknisistä ratkaisuista ja tietoturvasta vastaava hankepäällikkö Jonna Piiroinen kertoo, että yhteistyö syventyy jatkuvasti.

– Tällä hetkellä ratkomme yhdessä koulutustarjontaan liittyviä asioita: mitkä tiedot liikkuvat ja missä muodossa niiden pitäisi olla. Seuraavissa vaiheissa lähdemme tutkimaan yhdessä ilmoittautumiseen liittyviä prosesseja, Piiroinen selvittää.

Jaettu tulevaisuuskuva palvelee korkeakouluja

Vaikka yhteistyö on toistaiseksi painottunut lähitulevaisuuteen, kolmikko on kiinnostunut tähyämään yhdessä myös pidemmälle. Puolin ja toisin voitaisiin jakaa tietoa esimerkiksi siitä, mitä Digivision, Pepin ja Sisun kehityksessä tapahtuu kolmen vuoden päästä.

– Näitä isompia pohdintoja on hyvä käydä yhdessä läpi, Hotari sanoo.

Nordlundin mielestä kolmikon kannattaisi rakentaa myös laajempaa, yhteistä visiota korkeakoulutuksen digitalisaatiosta. Esimerkiksi pienet oppimiskokonaisuudet ja eurooppalaiset korkeakouluverkostot puhuttavat tällä hetkellä paljon.

– On tärkeää, että jaamme samanlaisen kuvan siitä, mihin korkeakoulutus on menossa, Nordlund sanoo.

Menestyksekkään yhteistyön ytimessä on luottamus

Korkeakouluille Digivision, Peppi-konsortion ja Funidatan yhteistyö näkyy esimerkiksi parempana tiedonkulkuna. Yhteentoimivia digiratkaisuja pysytään myös kehittämään helpommin. Tarve voimien yhdistämiselle ei olekaan häviämässä mihinkään.

– Näen, että yhteistyötä pitää vain syventää, Hotari sanoo.

Yhdessä tekemiseen kuuluu tietysti sekin, että asioista uskalletaan olla välillä eri mieltä. Väärinymmärrykset pystytään korjaamaan ja tarvittaessa ottamaan vaikkapa nopea puhelu yhteistyökumppanille asian selvittämiseksi.

– Minusta se kertoo hyvää nimenomaan siitä luottamuksesta, joka tässä on, Myllys toteaa.

Myös Digivision näkökulmasta kaikki toimii hienosti. Keskusteluyhteys ja tilannekuva ovat kehittyneet jo paljon, minkä ansiosta korkeakouluja voidaan palvella entistä paremmin.

– Olen luottavainen, että pystymme viemään yhteistyön seuraavalle tasolle, Nordlund kiteyttää.