Uutinen

Digivisio 2030 –hankkeen podcast syventyy oppimisen tulevaisuuteen

Millaiset megatrendit vaikuttavat oppimiseen ja koulutukseen? Millaisia tarpeita ja toiveita erilaisilla oppijoilla on koulutusta kohtaan? Miten digitaalisuus ja tekoäly haastavat tulevaisuuden oppimista? Näihin kysymyksiin pohdimme vastauksia vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa Digivisio 2030 –hankkeen uudessa podcastissa.

Oppimisen seuraava luku –podcast sukeltaa syvälle oppimisen tulevaisuuden teemoihin ja pyrkii lisäämään ymmärrystä oppimiseen ja korkeakoulutukseen vaikuttavista megatrendeistä ja ilmiöistä.

Podcastin ensimmäinen jakso ilmestyy 2.5.2023, ja se on kuunneltavissa SoundCloudissa, Spotifyssa ja Apple Podcastsissa sekä Digivisio-hankkeen YouTube-kanavalla. Uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin toukokuun ajan. Jokaisesta jaksosta julkaistaan myös tekstivastine kieliversioineen (sv, en) Digivision verkkosivuille.

Ensimmäisellä tuotantokaudella aiheena ovat esimerkiksi koulutukseen ja oppimiseen vaikuttavat megatrendit, erilaiset oppijat ja jatkuvien oppijoiden tarpeet, digipedagogiikka, data ja oppimisanalytiikka sekä tekoälyn hyödyntäminen oppimisessa ja koulutuksessa.

Hankejohtaja Hanna Nordlund toimii podcastin juontajana.

”On ollut todella mielenkiintoista käydä keskusteluja huippuasiantuntijoiden kanssa koulutukseen ja oppimiseen liittyvistä aiheista. Vaikka itse sanonkin, olemme saaneet podcastin ensimmäiselle tuotantokaudelle todella kiinnostavia vieraita ja aiheita!” Hanna Nordlund toteaa.  

Kuuntele Oppimisen seuraava luku –podcastia

Oppimisen seuraava luku –podcastin ensimmäisen tuotantokauden jaksojen julkaisuajankohdat ja jaksojen kuvaukset:

2.5. Oppimisen tulevaisuus

Millaiset megatrendit vaikuttavat oppimiseen ja koulutukseen? Miltä oppimisen tulevaisuus näyttää juuri nyt? Oppimisen seuraava luku –podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustelemme oppimisen tulevaisuudesta Aalto-yliopiston rehtorin Ilkka Niemelän ja Sitran asiantuntijan Sanna Rekolan kanssa.

9.5. Erilaiset oppijat

Jatkuvan oppimisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa, mutta oman osaamisen täydentäminen voi olla haastavaa erilaisissa elämäntilanteissa. Jatkuvan oppimisen tukemisesta, oppivan elämäntavan vahvistamisesta ja osaamisidentiteettien rakentumisesta podcastin jaksossa keskustelevat Milma Arola Jotpasta ja Laura Paaso Oulun ammattikorkeakoulusta. 

16.5. Tulevaisuuden (digi)pedagogiikka

Myös pedagogiikka on muutoksen edessä, kun digitaalisuuden merkitys meidän kaikkien elämässämme kasvaa. Millaisia mahdollisuuksia digitaalisuus tuo oppimiselle ja koulutukselle? Miten opettajan rooli muuttuu? Muun muassa näihin kysymyksiin etsimme vastauksia digipedagogiikan asiantuntijoiden kanssa, kun podcastin vieraaksi saapuvat Hanna Teräs Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Teemu Leinonen Aalto-yliopistosta.

23.5. Data ja oppimisanalytiikka

Opiskelusta ja oppimisesta kerätään jatkuvasti enemmän dataa. Uudet teknologiat ja digitaaliset alustat mahdollistavat datan entistä tehokkaamman hyödyntämisen. Millaisia tulevaisuudennäkymiä oppimisanalytiikan ja datan hyödyntämisellä on? Aiheesta podcastin jaksossa keskustelevat Marjo Keckman Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Tomi Rautaoja Turun yliopistosta.

30.5. Tekoäly ja tulevaisuuden oppiminen

Keskustelussa oppimisen tulevaisuudesta ehkä tämän hetken kuumin peruna on tekoäly. Siihen liitetään monenlaisia uhkia, mutta se voi tarjota oppimiselle myös kiinnostavia mahdollisuuksia. Miten tekoälyä voisi hyödyntää oppimisen ja koulutuksen tukena? Pureudumme tässä jaksossa tekoälyyn ja oppimisen tulevaisuuteen Headain perustaja ja kognitiotieteilijä Harri Ketamon ja Haaga-Helian yliopettaja Lili Aunimon kanssa.

Lisätietoja

Viestintäasiantuntija Siiri Nousiainen

siiri.nousiainen@csc.fi