Digivisio 2030 on kaikkien suomalaisten korkeakoulujen yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luoda oppimiselle tulevaisuus, joka hyödyttää niin korkeakouluja, oppijoita kuin yhteiskuntaamme. Suomen 37 korkeakoulua ovat allekirjoittaneet hankkeen osallistumissopimuksen ja hanketoimisto on perustettu vuonna 2020.
Digivisio mahdollistaa, että oppija voi oppia joustavammin ja sitä kautta kerryttää osaamistaan muuttuvan maailman tarpeisiin.
Digivisio vahvistaa opettajan roolia laadukkaan sisällön tuottajana ja kansainvälisesti arvostetun opiskelukokemuksen mahdollistajana.
Digivisiolla taataan, että korkeakoulutuksen taso nousee ja suomalaisten työllistyminen paranee – niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.
Digivisio 2030 -hankkeen tavoitteena on muodostaa vuoteen 2030 mennessä:
joka
- mahdollistaa digitaalisten palveluiden yhteensopivuuden korkeakoulujen välillä,
- tarjoaa oppijan ”minun tietoni” -palvelun, ja integroi oppijan opinto- ja urapolkuun osaamisen kertymisen ennen ja jälkeen korkeakoulun ja
- tehostaa toimijoiden tietohallintojen yhteensopivuutta ja madaltaa kynnystä hyödyntää kansallisia ratkaisuja.
joka
- tukee opintoja ja opiskelijoiden hyvinvointia ajasta ja paikasta riippumatta ja saavutettavasti,
- tuo tekoälyratkaisut ohjauksen apuvälineeksi ja
- nostaa oppijan hyöty kehittämisen keskiöön.
jotta
- saamme kansallisen digitaalisen palvelualustan käyttöön otetuksi,
- digitalisoimme opintohallinnon prosesseja sekä korkeakouluihin hakeutumista,
- tuemme korkeakoulujen kehittymistä tiedolla johdetuiksi avoimiksi yhteisöiksi sekä
- tuomme datan yksilön ja yhteiskunnan käyttöön.
Digivisio 2030 hankesuunnitelma on hyväksytty korkeakoulujen yhteisessä yleiskokouksessa syksyllä 2021. Tutustu hankesuunnitelmaan ja hankkeen tiekarttaan, joka ulottuu vuoteen 2024 asti. Lataa tiedostot alta.
Hanke perustuu tasa-arvoiselle ja avoimelle päätöksenteolle
Digivisio 2030 -hankkeen ohjaus- ja päätöksentekomallit on rakennettu läpinäkyvyyden ja avoimuuden periaatteiden mukaisesti.
Yleiskokous, joka koostuu kaikista korkeakoulujen edustajista, on hankkeen ylin päätöksentekijä.
Ohjausryhmä ohjaa hankkeen operatiivista toimintaa yleiskokouksen linjausten mukaisesti. Korkeakoulut ovat valinneet keskuudestaan edustajat hankkeen ohjausryhmään.
Hanketoimisto vastaa hankkeen käytännön toteutuksesta. Käytännön kehitystyötä ohjaavat korkeakoulujen eli yleiskokouksen ja ohjausryhmän kanssa vahvistetut tavoitteet ja tiekartat.
Johtoryhmät toimivat hankkeen sisäisten projektien operatiivisena tukena projektisuunnitelman puitteissa. Ohjausryhmä nimeää johtoryhmät.
Tutustu hankkeen organisoitumis- ja hallintamalliin:
Digivisio 2030 on kunnianhimoinen ja ajallisesti pitkä hanke. Sen rahoitus koostuu useamman rahoituslähteen hyödyntämisestä hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.
- Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuonna 2021 Digivisio 2030 -hankkeelle 20 miljoonan euron erityisavustuksen.
- Erityisavustuksen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on osoittanut korkeakoulujen strategiarahoituksesta 17,8 miljoonan euron rahoituksen hankkeelle vuosille 2021–2024.
- Osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa hankkeelle on myönnetty lisärahoitusta 6 miljoonaa euroa vuoteen 2024 asti.
Lainsäädännön osalta Digivisio 2030 -hanke tekee tiivistä yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Hankkeen yhtenä prioriteettina on tunnistaa mahdolliset muutostarpeet lainsäädännössä, jotta kunnianhimoinen Digivisio voisi toteutua. Tutustu lainsäädännön muutostarpeiden esiselvitykseen.
Oppijan näkökulma kuuluu Digivisiotyön ytimeen ja hankkeessa toteutettavia palveluita kehitetään käyttäjälähtöisesti.
Digivision kohderyhmä on poikkeuksellisen laaja. Tavoitteena on, että Digivision palveluita voivat tulevaisuudessa käyttää kaikki oppijat riippumatta aikaisemmasta osaamisesta, koulutustasosta tai työmarkkinastatuksesta.
Kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä oppijoiden kanssa. Hankkeessa on tehty selvitys eri käyttäjäryhmistä ja käyttäjäfoorumia käytetään aktiivisesti palveluiden ja toimintamallien kehittämistyössä.
Digipedagogiikan kasvava merkitys ja hyvinvoinnin tukeminen oppimisprosessissa edellyttävät uudenlaista osaamista myös opettajilta, ohjaajilta ja koulutuksen suunnittelijoilta. Digivisio etsii ratkaisuja ja välineitä myös digipedagogiikan kehittämiseen.
- Hankkeessa korkeakoulut luovat yhteisen digipedagogiikan tulevaisuuden vision ja pelisäännöt, joille digipedagogiikan kehittäminen korkeakouluissa perustuu.
Hankkeen digipedagogisessa kehitystyössä hyödynnetään vuosina 2017-2020 korkeakoulujen erityisavustushankkeissa tehtyä kehittämistyötä. Tutustu Digivision ja korkeakoulujen erityisavustushankkeiden väliseen yhteyteen.
Digivision onnistuminen vaatii osaamista laajasti koko korkeakoulukentältä. Korkeakoulujen henkilöstö on keskeisessä asemassa, jotta Digivision mahdollistavat prosessit, käsitteet ja toimintatavat voidaan määritellä ja yhteensovittaa. Korkeakoulujen asiantuntijat ovat mukana Digivisiotyössä eri tavoin, esimerkiksi osatoteuttajamallin ja yhteiskehittämisen kautta.
- Osatoteuttajamallissa korkeakoulut tarjoavat asiantuntemustaan Digivisiotyöhön. Lue lisää osatoteuttajamallista.
- Hankkeessa järjestetään erilaisia tapahtumia ja työpajoja, jotka ovat kaikille avoimia. Uusimmat tapahtumat löydät verkkosivuiltamme.
Digivisio-hankkeessa tuotettavia palveluita kehitetään tiiviissä yhteistyössä korkeakoulujen kanssa pilotoinnin kautta. Pilotteihin osallistuvat korkeakoulut saavat näköalapaikan Digivision yhteisten palveluiden kehittämiseen ja ovat ensimmäisten joukossa ottamassa niitä käyttöön. Korkeakouluille tiedotetaan ajantasaisesti mahdollisuuksista osallistua palveluiden pilotointiin.
Hankkeessa panostetaan myös korkeakoulujen muutosjohtamisen tukeen. Muutosjohtamisen tuen ohjelmaa valmistellaan yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, ja hanke tukee korkeakouluja muutosjohtamisessa.
Digivision tavoitteena on luoda avoin ja tunnustettu oppimisen ekosysteemi, joka perustuu Digivision digitaalisille palveluille, korkeakoulujen yhteiselle opintotarjonnalle sekä vuorovaikutukselle yritysten ja yhteiskunnan kanssa. Ekosysteemissä kiertävät data, koulutus ja osaaminen.
Tavoitteena on varmistaa pitkäjänteinen kehitys ja luoda edellytykset tulevaisuuden palvelukehitykselle. Ratkaisuja rakennetaan avoimesti siten, että ne integroituvat muihin jo olemassa oleviin palveluihin ja rajapintoihin.
Oppijan dataa hyödynnetään yli korkeakoulurajojen, mutta oppijalla säilyy aina päätäntävalta siitä, miten hänen tietojaan jaetaan.
Ekosysteemin digitaalisten palveluiden kautta elinikäinen oppija voi joustavasti ja jatkuvasti suorittaa omiin yksilöllisiin tarpeisiinsa sopivia opintoja yli korkeakoulurajojen sekä kehittää osaamistaan avoimen opintotarjonnan avulla.
Ekosysteemiin liittyviä selvityksiä tehdään parhaillaan ja tavoitteena on, että ensimmäisiä pilotointeja päästään tekemään vuonna 2024.
Seuraa hankkeen etenemistä
Digivisio2030.fi -verkkosivuille on koottu kaikki perustieto Digivisiosta ja sen etenemisestä. Hankkeessa pyritään osallistavaan ja avoimeen työhön ja se mm. järjestää säännöllisesti infotilaisuuksia ja työpajoja, joiden ajankohdista ja sisällöistä kerrotaan verkkosivuilla. Lisäksi Eduuni wikistä (vaatii kirjautumisen) löytyy erityisesti hankkeen tilannekuvaan ja palveluiden kehittämiseen liittyen lisämateriaaleja.
Tilaa hankkeen uutiskirje verkkosivuiltamme ja seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa:
Lisätietoja
Kaikissa hanketta koskevissa kysymyksissä ota yhteyttä hanketoimistoon
digivisio@csc.fi