Nyhet

Betaskedet i tjänsten Opin.fi gav värdefull respons och användarupplevelser

Betaskedet i de finländska högskolornas gemensamma tjänst Opin.fi gav tusentals användarerfarenheter och hundratals responser som styr den fortsatta utvecklingen av tjänsten och förberedelserna inför lanseringen.v

Betaskedet i tjänsten Opin.fi pågick hösten 2024, då målet var att få de första användarupplevelserna och responserna före den egentliga lanseringen. Tjänsten var ännu i utvecklingsskedet på hösten och utbildningsutbudet begränsades till de åtta första högskolorna. Dessutom krävdes ett lösenord för att få tillgång till tjänsten. Under knappt tre månader besökte över 13 000 personer tjänsten och cirka 800 studerande och representanter för högskolorna gav respons.

Totalt sett gick betaskedet i tjänsten Opin.fi bra: målen överskreds och inga betydande tekniska problem uppstod. Den största nyttan erbjöds av responsen och användarupplevelserna som stöder lanseringen i april 2025 och den fortsatta utvecklingen av tjänsten.

Bekanta dig med lärdomarna från betaskedet:

Utvecklingen av tjänsten Opin.fi

Responsen i betaskedet bekräftade behovet av tjänsten och visade att utvecklingen framskrider i rätt riktning. Många utvecklingsidéer som lyfts fram finns redan i färdplanen för tjänstens framtid.

Efter betaskedet har utvecklingsarbetet fortsatt med egenskaper enligt färdplanen, men utifrån responsen har utvecklingsåtgärder också prioriterats. I responsen betonades till exempel noggrannheten i ansökan om utbildningsutbud och hur filtren fungerar, och nu har man satsat särskilt på dessa.

Innan tjänsten överfördes till produktion gjordes omfattande testomgångar. Utifrån dessa har testprocessen utvecklats och effektiviserats för lanseringen. Betaskedet gjorde det också möjligt att pröva tjänsten i rätt produktionsmiljö och med äkta utbildningsutbuds- och studieprestationsdata. Även om det förekom några fel kunde de korrigeras och beaktas i den fortsatta utvecklingen.

Ibruktagande av tjänsten vid högskolorna

Tjänsten Opin.fi togs i bruk vid de första åtta högskolorna våren 2024. Ibruktagandet är en omfattande helhet där högskolornas experter har deltagit till exempel i anslutning till tekniska integrationer, administration av utbildningsutbudet, nödvändiga utbildningar och kommunikation. Högskolorna tar i bruk tjänsten stegvis i tre grupper 2024–2025, och senare grupper drar nytta av det de lärt sig i betaskedet.

Utifrån betaskedet har skedena och anvisningarna för ibruktagandet av tjänsten preciserats så att högskolorna kan agera mer självständigt. Till exempel har man nu reserverat mer tid för att testa

integrationerna av utbildningsutbudet och högskolorna får tillgång till Opin.fi-miljön i ett tidigare skede än tidigare. Utbildningsmaterialet har också kunnat utvecklas utifrån de första erfarenheterna.

Tjänstestyrning och -produktion

I betaskedet togs tjänstens produktionsmiljö i bruk för första gången och i och med det kunde man testa överföringen av uppgifter från testmiljön till produktionen. Under hösten förbättrades processen för export till produktion utifrån det man lärt sig.

Under hösten kom det mycket få störningsanmälningar. I inledningsskedet framkom vissa utmaningar till exempel i överföringen av vissa elevers prestationsuppgifter, men problemet kunde korrigeras utifrån responsen. Samtidigt kunde man också testa att processen från störningsanmälan till korrigering fungerar.

Under betaskedet testades också processerna inom projektet Digivision 2030 och HigherEd Hub Finland Oy, som ansvarar för driften av tjänsten Opin.fi. Samarbetet förlöpte i huvudsak bra, men det fanns också saker att precisera.

Marknadsföring och kommunikation

I betaskedet fick man också för första gången testa marknadsföringen och kommunikationen i anslutning till tjänsten Opin.fi tillsammans med högskolorna. Kampanjen i tjänstens betaskede syntes både i Opin.fi:s egna kanaler och i högskolornas kanaler. Marknadsföringsinnehållet fungerade bra under hela hösten och tjänsten intresserade målgruppen.

Erfarenheterna bekräftade att en bred synlighet är viktig särskilt i tjänstens inledningsskede, eftersom endast en del av dem som sett reklam som väntat övergår till tjänsten och en liten del av dem anmäler sig vidare till kurserna. Eftersom Opin.fi är en ny och ännu okänd tjänst är planmässig och regelbunden marknadsföring nödvändig för att öka kännedomen. Med dessa lärdomar börjar man genomföra marknadsföring och kommunikation tillsammans med högskolorna även i lanseringsskedet.

Produktchef Annu Ruuhisalmi presenterade lärdomarna från betaskedet på ett webbinarium i februari. Se Annus presentation på inspelningen:

Vänligenacceptera marknadsföring- cookies för att titta på den här videon.

Information om betaskedet:

Betaversionen av tjänsten Opin.fi var öppen 8.10–19.12.2024. Målet var att samla in erfarenheter av användningen och få respons för den fortsatta utvecklingen och lanseringen av tjänsten. Utöver tjänsten fick man i betaskedet för första gången också testa till exempel hur ibruktagandet av högskolornas tjänst fungerar och hur marknadsföringen kan göras tillsammans.

I betaskedet kunde man hitta sammanlagt cirka 1 200 kurser vid de första åtta högskolorna som deltog i tjänsten: Aalto-universitetet, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylä universitet, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapplands universitet, Laurea-ammattikorkeakoulu och Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Analys av och respons för tjänsten följdes upp under betaskedet – lärdomarna har gåtts igenom och tagits i bruk i den fortsatta utvecklingen