Blogg

Modulära utbildningshelheter i högskolesamarbete öppnar nya möjligheter för kontinuerligt lärande

I pilothögskolenätverken 3.0 utvecklades modulära utbildningshelheter under åren 2024–2025. Av delarna som kan staplas på olika sätt skapas helheter som lämpar sig särskilt för branscher som förändras snabbt. Som nätverk kompletterar högskolorna varandras kompetens och det utbud de producerar tillsammans är en unik helhet.

Pilothögskolornas utbildningshelheter ger olika alternativ för de lärande att gå vidare på sina inlärningsstigar som utnyttjar informellt och formellt utbud. I utbildningshelheterna var det naturligt att också kombinera yrkeshögskolornas och universitetens utbud.

Modularitet är redan vardag – i pilotprojekten låg fokus nu på kontinuerligt lärande

En modulär utbildningshelhet innehåller självständiga pedagogiskt planerade delar. Många utbildningar i personalutveckling följer modulära stigar. Även applikationer för språkinlärning såsom Duolingo, Coursera och edX utnyttjar modularitet, kurserna är alltså indelade i mindre delar. Som bäst kan flexibel modulära framsteg uppmuntra till inlärning då den lärande kan välja betydelsefulla studier utifrån tidigare kompetens.

De modulära läroplanerna för examina är vardag på högskolorna, men nu planerade man utbildningshelheter särskilt för kontinuerligt lärande. Pilothögskolornas utbildningshelheter tog sikte på modulariteten inom digital marknadsföring, språkmentorskap, ungdomsarbete och studier som handleder för högskolematematik. Under pilotprojektet fokuserade man på planeringen av utbildningshelheterna och de konkreta genomförandena vid högskolorna kommer att ske senare i framtiden.

I Digivisio-projektet letade man med pedagogiska pilotprojekt efter idéer för fortsatt utveckling av tjänsten Opin.fi. Utbildningshelheterna med nyhetsvärde är som genomföranden även nära små kompetenshelheter vars referensram färdigställs av Undervisnings- och kulturministeriet 2026.

Flera förslag för vidareutveckling av tjänsten Opin.fi

De modulära lärstigarna, de handledande egenskaperna och funktionerna för och hanteringen av utbildningshelheterna i tjänsten Opin.fi utvecklades av pilothögskolorna tillsammans och som högskolenätverk. De pedagogiska pilotprojektens slutrapporter samlades i ett sammandrag som presenterar utvecklingsobjekten för Digivisio 2030-projektbyrån.

Pilothögskolorna lyfte fram behovet av att presentera utbildningshelheterna på ett åskådligt sätt i tjänsten Opin.fi. Den visuella helhetsbilden berättar för den lärande vad utbildningshelheten handlar om. Den lärande kan spara en lämplig lärstig i utbildningshelheten på sina sidor Opin.fi-tjänsten Högskolorna behöver i tjänsten Opin.fi en möjlighet att redigera uppgifterna om utbildningshelheten så att anvisningarna för studerande kan färdigställas. De handledande egenskaperna stöds förutom av enhetliga beskrivningsuppgifter av utbildningen även av dess nivåklassificering. AI-tutorns uppgift i tjänsten Opin.fi är att i första hand hjälpa den lärande att hitta utbildningsutbud och lärstigar samt att påminna om det pågående lärandet.

Utbildningshelheterna byggde upp flexibilitet och stöd för de lärande ur olika synvinklar

Utbildningshelheter som anpassar sig till den lärandes behov förutsätter omsorgsfull förhandsplanering av högskolorna; den lärande kan också gå vilse i ett stort utbud. I utvecklingsprojekten byggde man upp stöd för de lärandes val på olika sätt.

5AMK beaktar utöver innehållet i utbildningshelhetens delar även studiernas nivå

5AMK utnyttjade utkastet till referensram för små kompetenshelheter i utvecklingen av utbildningshelheten Digital marknadsföring som stöd för affärsverksamhetens tillväxt. Kompetensen beskrevs med hjälp av kunskaper, färdigheter, ansvar och självständighetsdimensioner samt enligt Dreyfus modell i fem steg. Även artificiell intelligens utnyttjades som hjälp.

I utgångsläget såg beskrivningen av kompetensen vid olika högskolor mycket olika ut och det var också svårt att uppfatta vilken av fem kompetensnivåer utbudet placerar sig på. ”Kartan” över utbildningshelheten (bild nedan) upplevdes som ett bra verktyg för att planera utbildningshelheterna och kartunderlaget kan också användas av andra högskolor i ppt-format.

Novias och Åbo Akademis utbildningshelhet innehåller ”godbitar” av studieperioderna

Utbildningshelheten ”Ungdomsarbete” var en fortsättning högskolornas tidigare samarbete och Opin.fi erbjuder nu en plats för det gemensamma utbudet. I utbildningshelheten kombineras ett formellt, informellt och icke-formellt utbildningsutbud och nya lärstigar möjliggörs inom en utbildningshelhet som omfattar sammanlagt 60 studiepoäng.

Högskolornas olika tidtabeller som försvårar en lärarorienterad planering konstaterades vara en utmaning. Det krävs också resurser och stödtjänster för att göra mindre ”godbitar” av utbildningar på flera studiepoäng.

Tammerfors högskolegemenskaps utbildningshelhet stöder matematiska färdigheter i början av studierna

Tammerfors universitet och Tampereen ammattikorkeakoulu har redan tidigare samarbetat för att skapa synergifördelar i matematikundervisningen. En inledande, lockande och repeterande helhet i matematik i början av lärstigen är en möjlighet för den lärande att med låg tröskel komplettera kunskaperna i matematik.

De lösningar som ursprungligen planerades för kontinuerligt lärande har visat sig vara till nytta även för examensstuderande. En AI-tutor behövs för att identifiera den lärandes nuvarande kompetens och rekommendera lämpliga studier. I undervisningen används Moodle som hemvist för läromedel, automatiskt granskade uppgifter och kollegiala utvärderingar samt handlednings- och frågetimmar som läraren ordnar på campus eller på distans.

Inlärningsstigen som utvecklats av Helsingfors universitet granskar kompetensutvecklingen med tanke på både den lärandes och arbetsplatsens språkmedvetenhet

Bakgrunden till utbildningshelheten Språkmentor är projektet Kielibuusti, där man i samarbete med HUS har utvecklat språkinlärning på arbetsplatsen. Målet utbildningshelheten som avläggs självständigt på webben är att öka medvetenheten om hur man kan agera som stöd för en arbets- eller studiekamrats inlärning av finska eller som språkmentor för någon i arbets- och språkpraktik.

Det informella innehållet inspirerar språkmentorn till formella studier (1–3 sp) och lockar till annat utbud med anknytning till ämnet. Arbetsgivarmarknadsföring och Helsingfors universitets Karriärtjänster stöder letandet av studier utöver temata på Opin.fi (Nyare arbetsliv och kompetens, Samhälle och växelverkan) och AI-tutorn.

Pilotprojektets nyhetsvärde för Helsingfors universitet är också att kombinera det informella och icke-formella utbudet med det formella utbudet samt att utnyttja lärandeprofiler för att gestalta olika lärandes handledningsbehov.

De pedagogiska pilotprojekten gav ytterligare förståelse för både högskolornas samarbete och den fortsatta utvecklingen av tjänsten Opin.fi

Utvecklingspilotprojekten utmanade högskolorna att utforma i synnerhet lärstigar för kontinuerligt lärande på nya sätt. I och med arbetet preciserades också utvecklingsbehoven för tjänsten Opin.fi med tanke på högskolenätverken och de utbildningshelheter som de erbjuder tillsammans.

Dessutom behövs utveckling av högskolornas interna processer för att genomföra nya initiativ och nationellt samarbete. Gemensam förståelse och praxis mellan högskolorna behövs i synnerhet i beskrivningen av studierna, nivåklassificeringarna och bedömningen av kompetens som byggs upp modulärt. I bästa fall berikar lösningarna för kontinuerligt lärande också examensstuderandenas lärstigar.

Rapporterna om de pedagogiska pilotprojektens utvecklingsprojekt är tillgängliga för alla högskolor under deras resa mot förändring. Du kan bekanta dig med rapporterna här.  

Kuva: Hanna Oksanen, Turun yliopisto

Satu Hakanurmi
Utvecklingschef
Åbo universitet

Satu Hakanurmi verkade som expert på digital pedagogik i projektet Digivisio 2030 2021–2024. Tillsammans med ”pedadamerna”, dvs. projektchef Tuula Heide och koordinator Sini Hakala, främjade hon bland annat flera delgenomföranden. I visionen för digital pedagogik preciserades målen för högskolepedagogiken och arbetet fortsatte med kvalitetskriterierna för digital pedagogik. Tillsammans med pilothögskolorna 2.0 utvecklades högskolornas interna processer i produktionen av ett studieutbud med digitalt stöd och i de pedagogiska pilotprojekten 3.0 byggdes modulära utbildningshelheter upp som högskolenätverk. Det ordnades 13 studior för digital pedagogik och på tjänsten aoe.fi finns 12 utbildningar i digital pedagogik öppet tillgängliga. Utbildningskonceptet som grundar sig på mikroinlärning belönades också som årets öppna inlärnings- och undervisningspraxis 2024. Satu återvände till sitt arbete med pedagogisk utveckling vid Åbo universitet i januari 2025.ing vid Åbo universitet i januari 2025.

Vad är det frågan om?
I pilotprojektet 3.0 inom projektet Digivisio 2030 utvecklade högskolorna modulära utbildningshelheter som nätverk. Pilotprojektet pågick 13.2.2024–14.2.2025, och Fyra utvecklingsprojekt presenterades under de pedagogiska pilotprojektens avslutningsevenemang i februari. Fynden från pilotprojekten utnyttjas i utvecklingen av tjänsten Opin.fi
I projektet deltog:
– 5AMK-nätverket: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu & Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
– Åbo Akademi & Novia
– Tammerfors universitet & Tampereen ammattikorkeakoulu