Projektet Digivisio 2030 stöder utvecklingen av enhetlig praxis för högskolorna. Den nu publicerade anvisningen hjälper till att förenhetliga de återkommande styrningselementen på lärplattformarna, vilket förbättrar lärandeupplevelsen och stöder undervisningen.
Tjänsten Opin.fi som utvecklas inom Digivisio för samman de finländska högskolornas öppna utbildningsutbud. Eftersom varje högskola genomför utbildningar som hittas via tjänsten i sina egna lärmiljöer kan de lärande möta mycket olika plattformar. För att den lärandes upplevelse på olika högskolors plattformar ska vara så smidig som möjligt stöder projektet Digivisio 2030 också utvecklingen av enhetlig praxis för högskolorna.
En del av detta arbete är Digivisio-projektet, där Sydöstra Finlands yrkeshögskola och Helsingfors universitet identifierade upprepade styrningselement i högskolornas nätkurser. Utifrån dessa utarbetades anvisningar som hjälper högskolorna att förenhetliga kursuppbyggnaden och därigenom förbättra de lärandes användarupplevelse.
Enhetliga strukturer stöder bevisligen lärandet
Undersökningar visar att högklassiga och enhetliga webbmiljöer stöder lärandet. När lärmiljöerna är enhetliga kan den lärande i stället för att lära sig använda plattformen fokusera på det egentliga innehållet i utbildningen. Dessutom uppskattar de lärande utbildningar där man följer en konsekvent och gemensam struktur. Tydliga översikter över utbildningen och en logisk inlärningsväg minskar också antalet avbrott.
Utöver de studerande drar också till exempel lärare och utbildningsplanerare nytta av att lärmiljöerna är enhetliga, transparenta och har en konsekvent struktur. Enhetliga strukturer förbättrar tillgängligheten och ökar jämlikheten mellan de lärande.
På nätkurserna upprepas tio element som vägleder de studerande
Inom Digivisio har man redan tidigare gjort en förstudie om högskolornas möjligheter till samarbete kring lärplattformar. I förstudien observerades att inlärningsvägarna och -målen varierar och att man inte kan skapa en helt enhetlig modell för alla högskolor.
Trots detta innehåller högskolornas genomföranden dock ofta samma eller liknande element. I det fortsatta arbetet som genomfördes 2024 började man närmare identifiera element vars förenhetligande kunde förbättra de lärandes upplevelse.
I projektet identifierades tio centrala element som styr lärandet:
- kurspresentation
- presentation av lärarna
- information och kommunikation
- tidtabell och prestationsanvisningar
- tekniska anvisningar och stödtjänster
- allmänna studieanvisningar
- uppföljning av framstegen
- dimensionering av materialet
- slutet av kursen
- öppen licensiering av kursinnehållet
Anvisningarna hjälper högskolorna att förenhetliga vägledningen
Utifrån de identifierade elementen utarbetades anvisningar som erbjuder praktiska exempel och rekommendationer för att förenhetliga dem vid olika högskolorna. De element som identifierats i arbetet är inte beroende av lärplattformen, dvs. de kan utnyttjas i olika lärmiljöer och på det sätt som högskolan själv väljer.
Förenhetligandet av elementen begränsar inte lärarens pedagogiska lösningar. I bästa fall kan enhetlig praxis frigöra tid för planering av utbildningen och minska till exempel de lärandes frågor om kursens genomförande.
Anvisningarna kompletterar Digivisios kvalitetskriterier för digital pedagogik och kan utnyttjas fritt av alla högskolor. Hela anvisningen finns tillgänglig på svenska och finska, och en sammanfattning på engelska.
Bekanta dig med anvisningarna och ta i bruk bästa praxis vid din högskola:
Tack till Digivisios delgenomförare Jere Majava (Helsingfors universitet) och Matti Strengell (Sydöstra Finlands yrkeshögskola) för deras värdefulla arbete med projektet!