Digivisio 2030 är ett gemensamt program för alla finländska högskolor vars syfte är att skapa en framtid för lärande som gynnar högskolorna, de lärande och vårt samhälle. 37 högskolor i Finland har undertecknat ett avtal om projektdeltagande och projektbyrån grundades i slutet av år 2020.
Digivisio gör det möjligt för den lärande att lära sig mer flexibelt och därigenom samla på sig sin kompetens för att möta behoven i den föränderliga världen.
Digivisio stärker lärarens roll som producent av kvalitetsinnehåll och möjliggörare för en internationellt uppskattad studieupplevelse.
Med Digivisio garanterar man att nivån på den högre utbildningen höjs och finländarnas sysselsättning förbättras – både i Finland och internationellt.
Målet med Digivisio 2030 är t. o. m. år 2030 är:
som
- möjliggör kompatibilitet av digitala tjänster mellan högskolorna,
- erbjuder den lärandes ”mina data” -tjänst och integrerar ackumuleringen av färdigheter i den lärandes studie- och karriärväg före och efter högskolan samt
- förbättrar kompatibiliteten hos operatörernas informationshantering och sänker tröskeln för att utnyttja nationella lösningar.
som
- stödjer studierna och de lärandes välbefinnande tids- och platsobundet och tillgängligt,
- ger AI-lösningar som ett verktyg för vägledning samt
- sätter de lärandes nytta i centrum för utvecklingen.
så att vi
- kan lansera en nationell plattform för digitala tjänster,
- digitaliserar processerna för studieadministration och ansökan till högskolor,
- stödjer högskolornas utveckling till kunskapsdrivna öppna gemenskap samt
- gör data tillgängliga för individen och samhället.
Projektplanen för Digivisio 2030 godkändes av högskolornas gemensamma generalmöte hösten 2021.
Programmet bygger på jämlikt och transparent beslutsfattande
Styr- och beslutsmodellerna för Digivisio 2030 har byggts upp i enlighet med principerna om transparens och öppenhet.
Generalmötet som består av representanter för alla högskolor är den främsta beslutsfattaren i projektet.
Styrgruppen leder projektets operativa verksamhet i enlighet med generalmötets riktlinjer. Representanterna i styrgruppen är valda av högskolorna.
Projektbyrån ansvarar för det praktiska genomförandet av projektet. Det praktiska utvecklingsarbetet styrs av de mål och färdplaner som har fastställts med högskolorna d.v.s. med generalmötet och styrgruppen.
Ledningsgrupperna ger operativt stöd till de interna projekten inom ramen för projektplanen. Styrgruppen utser ledningsgrupperna.
Bekanta dig med programmets styrningsmodell och organisationsstruktur:
Digivisio 2030 är ett ambitiöst och tidskrävande projekt. Dess finansiering består av att använda flera finansieringskällor för att uppnå detta mål.
- Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat Digivisio 2030 -projektet ett specialunderstöd på 20 miljoner euro år 2021.
- Utöver specialunderstödet har undervisnings- och kulturministeriet anslagit 17,8 miljoner euro för projektet ur högskolornas strategiska finansiering för åren 2021 – 2024.
- Som en del av Finlands program för hållbar tillväxt har projektet anslagits en tilläggsfinansiering på 6 miljoner ända till år 2024.
När det gäller lagstiftning har Digivision 2030 -projektet ett nära samarbete med undervisnings- och kulturministeriet. En av prioriteringarna för projektet är att identifiera möjliga förändringar i lagstiftningen för att göra Digivisio till verklighet. Bekanta dig närmare med förstudien om behovet av att förändra lagstiftningen.
Den lärandes perspektiv står i centrum av Digivisio -arbetet och de tjänster som implementeras i projektet utvecklas på ett användarorienterat sätt.
Målgruppen för Digivisio är exceptionellt bred. Målet är att Digivisios tjänster ska vara tillgängliga för alla lärande i framtiden oavsett tidigare kompetens, utbildningsnivå eller arbetsmarknadsstatus.
Utvecklingsarbetet sker i nära samarbete med de lärande. Projektet har genomfört en studie om olika användargrupper och användarforumet används aktivt i utvecklingen av tjänster och verksamhetsmodeller.
Den växande betydelsen av digital pedagogik och att stödja välbefinnande i lärandeprocessen kräver också en ny sorts kompetens av lärare, handledare och utbildningsplanerare. Digivisio söker också lösningar och verktyg för utveckling av digital pedagogik.
- I projektet skapar högskolorna en gemensam vision för den digitala pedagogikens framtid och de spelregler som utvecklingen av digital pedagogik inom högre utbildning bygger på.
Projektets digipedagogiska utvecklingsarbete kommer att utnyttja det utvecklingsarbete som bedrevs i högskolornas specialunderstödda projekt under åren 2017-2020. Bekanta dig med sambandet mellan Digivisio och dessa projekt.
Framgången för Digivisio kräver ett brett utbud av expertis från hela högskolefältet. Personalen vid högskolorna spelar en nyckelroll i att definiera och samordna de processer, koncept och praxis som möjliggör Digivisio. Högskoleexperterna är involverade i Digivisio -arbetet på olika sätt, till exempel genom delgenomförandemodellen och samutvecklandet.
- I delgenomförandemodellen erbjuder högskolorna sin expertis för Digivisio -arbetet. Läs mer om modellen.
- Projektet anordnar olika evenemang och workshoppar som är öppna för alla. Du hittar de senaste evenemangen på vår webbplats.
Tjänsterna som produceras i Digivisio-projektet kommer att utvecklas i nära samarbete med högskolorna genom pilotprojekt. De högskolor som deltar i pilotprojekten får en utsiktspunkt för utvecklingen av Digivisios gemensamma tjänster och de är bland de första att implementera dem.
Projektet fokuserar också på att stödja förändringsledningen vid högskolorna. Stödprogrammet för förändringsledning utarbetas i samarbete med högskolorna och projektet stöder detta.
Målet med Digivisio är att skapa ett öppet och etablerat ekosystem för lärande som baserar sig på Digivisios digitala tjänster, högskolornas gemensamma studieutbud och interaktion med företagen och samhället. Data, utbildning och kompetens cirkulerar i ekosystemet.
Syftet är att säkerställa en långsiktig utveckling och skapa förutsättningar för framtida tjänsteutveckling. Lösningar byggs öppet så att de integreras med andra redan befintliga tjänster och gränssnitt.
Den lärandes data nyttjas över högskolegränserna men den lärande har alltid kontroll över hur hens uppgifter delas.
Genom ekosystemets digitala tjänster kan en livslång lärande flexibelt och kontinuerligt avlägga studier som överskrider högskolegränserna och passar hens individuella behov samt som hen kan utveckla sin kompetens genom ett öppet studieutbud.
För närvarande genomförs studier om ekosystemet och målet är att man kommer i gång med de första pilotprojekten år 2024.
Följ framstegen i projektet
All grundläggande information om Digivisio och dess framsteg finns att läsa på webbplatsen Digivisio2030.fi. Projektet eftersträvar ett deltagande samt öppet arbete och det anordnar regelbundet bl. a. informationstillställningar och work shoppar vars datum och innehåll anges på webbplatsen. Därtill finns det extra material att läsa om projektets situationsbild och utveckling av tjänsterna på Eduuni wiki (kräver inloggning).
Prenumerera på projektets nyhetsbrev på vår webbplats och följ projektet på social media:
Mera information
Vänligen kontakta projektbyrån i alla ärenden gällande projektet
digivisio@csc.fi